2017. augusztus 12., szombat

,

Így fröcsögtök ti

Forrás.
Címválasztás Karinthy után szabadon. Akinek pedig nem inge, ne vegye magára. 

Az egész úgy kezdődött, hogy könyvet kerestem a nagymamának ajándékba. Közeledik a születésnapja, és nagyon szeret olvasni, ezért úgy gondoltam, hogy meglepem néhány könyvvel. Keresgélés közben rábukkantam egy Danielle Steel regényre, amiről úgy gondoltam, hogy tetszhet neki. Több könyve is van az írónőtől, szereti őket. Amikor tovább böngésztem, találtam egy cikket, ami egy Danielle Steel regényről, és a belőle készült filmről szólt és a komment szekcióban az írónőért rajongók és az őt utálók egymásnak estek. Teljesen megdöbbentett, hogy emberek hogy fel tudják húzni magukat azon, kinek mi tetszik, és hogy milyen elfogadhatatlan stílusban minősítették egymás értelmi szintjét, ízlését és lelki világát.

Köztudomású tény, hogy Danielle Steel nagyon megosztja az olvasókat, egy részük imádja, egy részük pedig ki nem állhatja. Romantikus ponyváival Dunát lehetne rekeszteni, a regényeiben hasonló témát dolgoz fel: romantika egy kis drámával fűszerezve. Főként olyan emberekről ír, akiket valamilyen csapás ért, és ennek következtében újra talpra kell állniuk.

A legtöbb hozzászóló méltatta az írónőt és a regényeit, míg néhányan azt írták, hogy nem szeretik a műveit, sem a belőlük készült adaptációkat. Erre a rajongók természetesen vérszemet kaptak, és beindult a kulturáltnak nem nevezhető véleménycsere. Én pedig lesokkolódva ültem és olvastam. Aki nem tetszését fejezte ki, azt hülyének, idiótának és éretlennek nevezték, amiért nem érti meg ezeknek a könyveknek az üzenetét és mélységét, aki pedig leírta, hogy mennyire szereti ezeket a műveket, azt az ellentábor igénytelennek, sekélyesnek és butának bélyegezte. Ez elgondolkodtatott arról, hogy miért fontos annyira egyeseknek, hogy mit olvasnak mások? Miért kell valakit minősíteni amiatt, amit olvas? Van elég műfajú és stílusú könyv a világon, mindenki megtalálja a kedvére valót, egyszerűen fel nem foghatom, hogy miért olyan fontos valakinek, hogy valaki más, egy vadidegen ember a laptop másik oldalán olyasmit olvas, ami neki nem tetszik. Én sem szeretek sok szerzőt és sok könyvet, de soha eszembe sem jutott, hogy bárkire megjegyzést tegyek, ha ilyet olvas. Mi közöm van ugyan hozzá? Semmi. Ahogyan ahhoz sincs senkinek semmi köze, hogy én mit olvasok. Meg lehet vitatni egy könyvet kulturáltan, egymás ízlését és véleményét tiszteletben tartva. Na, ez az, amire az emberek nagy része képtelen. Az adott könyvvel minősítik a másik embert is, és aki szerintük hülyeséget olvas, az maga is hülye ember.

Én sem szeretem például Danielle Steelt, de édesanyám és nagymamám igen, hülyézzem le őket? Nem szeretem a science fictiont, a párom él-hal érte, nevezzem idiótának? Nem olvasok Paulo Coelhot, kövezzem meg azt, aki igen?

Őszintén nem értem ezt a jelenséget. Amíg van annyi könyv, hogy mindenki megtalálja azt, amit ő szeret, addig miért kell siránkozni, hogy mit olvasnak mások? Egyébként ez nemcsak erre a témára igaz, az emberek úgy általában túl sokat foglalkoznak másokkal önmaguk helyett. Mit csinál a másik, mit eszik, mit hallgat, mit néz, mit visel, stb, stb. Mindenkinek saját magával kellene foglalkoznia, szerintem az is pont elég munka, és sok odafigyelést igényel, de persze könnyebb mások életébe beleszólni, és azt kritizálni.

Nem azzal van a probléma, ha valaki kinyilvánítja, hogy nem szereti ezt vagy azt. Ez teljesen természetes dolog, nem is lehet mindent szeretni, olyan ember a világon nem létezik. A gond ott kezdődik, amikor valaki képtelen elfogadni, hogy nem mindenki látja úgy a dolgokat, ahogyan ő, és eltérő ízlése van. És ez nem jelenti rögtön azt, hogy rosszabb, csak más. Nem lesz attól senki selejt, mert más szerint selejt könyvet olvas.

Elszomorító, és írhatnám, hogy ez a magyar valóság, de attól tartok, ez nem kizárólag kis hazánk jellemző társadalmi attitűdje, hanem úgy en bloc a világ társadalmáé. Pedig nagyon csúnya és önkárosító dolog, le kellene szokni róla. A fröcsögés káros a mentális és lelki egészségre, és folyamatosan bosszankodni és idegeskedni mások olyan dolgai miatt, amihez semmi közünk, teljesen felesleges és értelmetlen dolog.

0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése